Hoe leer ik mijn kind klokkijken?

Heeft jouw kind ook moeite om het klokkijken op een analoge klok onder de knie te krijgen? Dat is niet zo verwonderlijk, want het is nog een hele kunst om de logica in een klok te ontdekken. Dat ontdekte ik toen ik mijn dochter in groep 4 wilde helpen bij het leren klokkijken. Ze raakte compleet in de war van de wijzers, cijfers en streepjes op de klok.

Hoe leer ik mijn kind klokkijken?

Ineens keek ik met andere ogen naar een analoge klok. Hoe kon ik mijn dochter helpen deze klok te ‘lezen’? Ik kocht een goedkope klok en haalde hem uit elkaar. Ik begon erop te tekenen. De klok werd steeds duidelijker en ik besloot ermee te experimenteren in mijn praktijk waar ik kinderen begeleidde met leerproblemen.

Beelddenken en klokkijkenHet onstaan van de Beelddenkklok®

Omdat ik steeds weer dezelfde tekeningen maakte voor kinderen besloot ik een boekje te maken waarbij het klokkijken zo simpel en beeldend mogelijk wordt uitgelegd. Na een lange zoektocht lukte het ook om een klok te ontwikkelingen met de ‘spiekbrief’ erop. Zo ontstond de Beelddenkklok®. Sindsdien heb ik vele kinderen begeleid in het leren klokkijken met de Beelddenkklok®.

In ‘no time’ leren klokkijken

Het werkte zo goed dat kinderen in mijn praktijk er een ware ‘challenge’ van maakten. Ze vroegen me om de tijd op te nemen bij het leren klokkijken. De meeste kinderen leerden in één sessie de uren, halve uren, kwartier en zelfs minuten benoemen. Voor mij waren deze sessies een feestje. De kinderen zagen ‘ineens’ wat ze moesten met al die verschillende streepjes, cijfers en wijzers. Omdat deze methode zo snel werkte, noemde ik de handleiding In ‘no time’ leren klokkijken.

Een andere manier van uitleggen

Het verschil met andere methodes is de samenwerking tussen jou en je kind. Jij hoeft geen lange instructies te geven waardoor je kind afhaakt of geïrriteerd raakt maar je sluit aan bij de leerstijl van je kind (ervaren, zelf logica ontdekken en beeldend leren). In plaats van zelf praten, stel je juist vragen waardoor je kind actief betrokken wordt. Je laat je kind ervaren hoe je tot een juist antwoord komt en je geeft alleen maar een beetje sturing.

De Beelddenkklok® hangt inmiddels in vele huiskamers en klaslokalen in Nederland en België. De reacties van kinderen, ouders en leerkrachten zijn zeer positief. Door de stappen te volgen die beschreven staan in de bijgeleverde handleiding kan ieder kind vertellen hoe laat het is. Kinderen begrijpen hierdoor de logica van het klokkijken.

Met deze methode leren kinderen:Kwartier uitleg

  • hoe de klok is opgebouwd
  • wat het verschil is tussen de grote en kleine wijzer
  • waarom je spreekt van kwartieren
  • hoeveel minuten een uur heeft (half uur, kwartier)
  • welke stappen je moet nemen om de precieze tijd te kunnen vertellen (ook de minuten)

Veel kinderen hebben dan nog een aantal dagen nodig om deze manier van werken eigen te maken. Door langere tijd gebruik te maken van de Beelddenkklok® hebben ze uiteindelijk de ‘spiekbrief’ op de Beelddenkklok opgeslagen en kunnen ze dit ook toepassen op klokken zonder ‘spiekbrief’. Kinderen gebruiken de klok voor rekensommen op school (waaronder redactiesommen) en uiteindelijk voor het aanleren van de digitale klok. Met de Beelddenkklok® kunnen kinderen namelijk makkelijker uitrekenen hoe lang iets nog duurt.

Dit vind je in de handleiding 'In no time leren klokkijken'

  • Uitleg opbouw van een analoge klok
  • Uitleg verschil kleine en grote wijzer
  • Uitleg lezen van uren, half uur, kwartieren en minuten
  • Voorbeeldsommen benoemen van tijd
  • Voorbeeldsommen tekenen van wijzers in de klok

De beelddenkklokken® zijn in verschillende maten te koop (20 cm, 25 cm en 35 cm). Bij alle klokken wordt een gratis handleiding In ‘no time’ leren klokkijken meegeleverd.  

Beelddenken en klokkijkenEn wil je oefenen om het klokkijken onder de knie te krijgen? Bestel dan het bijbehorende werkboek met maar liefst 320 oefenklokken.

Successen vier je natuurlijk met een diploma. Diploma’s van de uren, half uur, kwart over, kwart voor minuten kun je gratis downloaden.

Succes met oefenen!

Over de schrijver
ina Terra werkt al meer dan 20 jaar met kinderen, jongeren en hun ouders. Naast het ontwikkelen en schrijven voor beelddenkwereld.nl begeleid zij beelddenkende kinderen en jongeren in haar praktijk in Joure.
Reactie plaatsen