Scheen 126, 8501 HK Joure
+31643044153
info@beelddenkwereld.nl

Leermiddelen beelddenken

Beelddenken & leren

In de afgelopen jaren heb ik veel kinderen geholpen om hun talenten in te zetten om lesstof op een andere manier eigen te maken. Door deze ervaringen en de samenwerking met een aantal kinderen in mijn praktijk ontstaan nieuwe ideeën en producten. Mijn doel is om een brug te slaan tussen onze talige, geordende wereld en de wereld van het beelddenken.

Beelddenkwinkel.nl

In de Beelddenkwinkel vind je leermiddelen voor thuis, op school of in je praktijk als remedial teacher of kindercoach. De leermiddelen worden geleverd met eenvoudige handleidingen dus je kunt direct aan de slag. Alle producten zijn samen met beelddenkende kinderen bedacht en uitgebreid getest.

Leren klokkijken met de Beelddenkklok®

Een klok met spiekbrief

De afgelopen jaren heb ik veel kinderen begeleid die, net als mijn dochter, vooral op een beeldende manier leren. Met deze kinderen heb ik tal van speciale klokken beoordeeld en uiteindelijk een eigen klok ontworpen. Hieruit is de Beelddenkklok® ontstaan. De kinderen  konden mij zeer duidelijk vertellen hoe de beste klok eruit ziet.

Leren klokkijken
 • De klok moest wit zijn omdat kinderen in de war raakten van verschillende kleurvlakken. Ze vroegen zich af wat de kleuren betekenden.
 • Alle minuten een cijfer geven, maakte de klok te ‘rommelig’,  alleen de minuten 5, 10, 15 waren nodig om in de klok te vermelden.
 • De wijzers moesten beiden zwart blijven zodat de klok het meest lijkt op een ‘gewone’ klok.
 • Een klok met een slepende secondewijzer, de klok mocht vooral niet tikken en vervelende geluiden maken.

Op de wijzerplaat is een ‘spiekbrief’ toegevoegd om de stappen van het ‘lezen van kwartieren en minuten’ te vereenvoudigen. De kleine pijltjes aan de onder- en bovenkant van de wijzerplaat helpen bij het juist tellen van de minuten.

Wat maakt de methode succesvol?

 • Kinderen ontdekken de logica van het klokkijken
 • Alle informatie over (halve) uren, kwartieren en minuten worden in één keer gegeven
 • Kinderen leren (automatiseren) logische stappen te zetten om altijd het juiste antwoord te geven op de vraag: Hoe laat is het?
 • Ouders, leerkrachten of coaches hoeven geen uitgebreide uitleg te geven, maar hoeven alleen maar de juiste vragen te stellen
 • In de handleiding wordt het klokkijken op een beeldende manier uitgelegd.
Eenvoudig leren klokkijken

Beelddenkklok® 20 cm

Speciale kinderklok met spiekbrief waardoor kinderen in ‘no time’ leren klokkijken. Inclusief gratis handleiding t.w.v. €7,95.

Beelddenkklok® 25 cm

Speciale kinderklok met spiekbrief waardoor kinderen in ‘no time’ leren klokkijken. Inclusief gratis handleiding t.w.v. €7,95.

Beelddenkklok® 35 cm / Schoolklok

Speciale schoolklok met spiekbrief waardoor kinderen in ‘no time’ leren klokkijken. Inclusief gratis handleiding t.w.v. €7,95.

Handleiding In ‘no time’ leren klokkijken

Stapsgewijs leren kinderen het uur, half uur, kwartier én de minuten benoemen. De handleiding geeft inzicht in de opbouw van een analoge klok en de manier waarop tijd wordt ingedeeld. In combinatie met de Beelddenkklok® kunnen kinderen al snel vertellen hoe laat het is.

Handleiding klokkijken

Werkboek

Met het werkboek In ‘no time’ leren klokkijken leren kinderen oefenen met het benoemen van de tijd. Samen met de Beelddenkklok® en de Handleiding In ‘no time’ leren klokkijken leren kinderen in logische stappen de uren, halve uren, kwart over, kwart voor en de minuten.

Het werkboek is de volgende stap om het leren klokkijken te oefenen. Ieder hoofdstuk (uren, halve uren, kwart over, kwart voor en de minuten) bestaat uit twee opdrachten. De eerste opdracht is het schrijven van de tijd onder klok (benoemen van de tijd). De tweede opdracht is het tekenen van wijzers in de klok.

In het werkboek staan ruim 300 klokken om mee te oefenen. Achter de bladen met oefenklokken staan antwoordenbladen om de uitkomsten te controleren. Heb je een hoofdstuk succesvol afgerond, vier dit dan met één van de gratis diploma’s.

voorbeeld klokkijken werkboek

Tafels automatiseren

Automatiseren van de tafels met een plaatje. In de Beelddenkwinkel je de tafels op kleine tafelkaartjes en op grotere bladen zoals placemats. Met deze tekeningen van de tafels kun je de tafels op vele manieren oefenen. Bijvoorbeeld door het afdekken van de antwoorden met kleine muntjes.

Het ontstaan van de tafelkaarten

De kinderen in mijn praktijk vertelden mij dat ze bij het ‘opzeggen’ van de tafel geen beeld hadden bij de tafel. Ze raakten in de war van praten en kijken tegelijk.

Ook het onthouden van losse sommen en getallen werkte niet. Het duurde lang en ze zagen het verband niet.

Op een dag begon ik samen met een jongen de tafel te tekenen en er onstond een planetenstelsel. Dit principe heb ik daarna verder uitgewerkt en samen met meerdere kinderen getest.

Over alles is nagedacht, van de plaats van de getallen tot de grootte van de cirkels.

Oefenen met de tafelkaarten

De tafelkaarten kunnen gebruikt worden op school bij het uitrekenen van keer- en deelsommen. Je kunt de tafelkaarten of A4 bladen ophangen in huis of in de klas, of zelfs gewoon als placemat op tafel leggen bij ontbijt, lunch of diner.

Ook kun je de tafels op een leuke manier oefenen:

 1. Vraag om naar de tafel te kijken
 2. Stel vragen: Wat is 6×4, wat is 8×4?
 3. Welk antwoord heb je opgeslagen?
 4. Gebruik fiches of andere materialen om het antwoord af te schermen
 5. Na een poosje zijn alle antwoorden geautomatiseerd

Leren rekenen met het 100-veld pakket (Rekenen vanaf groep 3)

Word een rekenheld met 100-veld

Het honderdveld pakket is een effectief leermiddel om inzicht te krijgen in het rekenen en om sommen te onthouden, ook wel automatiseren genoemd.

Als het honderdveld (gratis download) visueel is opgeslagen kun je door middel van bewegingen over het 100-veld leren optellen en aftrekken tot 100.

In logische stappen leren tellen en rekenen

 • Benoemen van getallen
 • Opvolgorde leggen van getallen
 • Bewegend leren rekenen (+ en -)
 • Onthouden van ‘vriendjes van 10’
 • Logica ontdekken in cijfers (tientallen)
 • Automatiseren van getallen en sommen
 • Een rekenstrategie die altijd werkt

Leren tellen

Gratis downloads

In de beelddenkwinkel vind je gratis downloads bij het rekenpakket “Word een rekenheld met het 100-veld”.

Je viert iedere stap met een kleurrijk diploma:

Rekenpakketten voor thuis, op school of in je praktijk

Thuispakket rekenen

Het Thuispakket rekenen is een compleet pakket waarmee je kinderen met behulp van een korte handleiding op een leuke en beeldende manier leert optellen en aftrekken in stappen tot 100. Met de tafelbladen leer je kinderen op een beeldende manier de tafels.

Thuispakket klokkijken

Compleet pakket voor thuis, op school of in je praktijk.

 • Beelddenkklok® 25 cm
 • Handleiding In ‘no time’ leren klokkijken
 • Werkboek In ‘no time’ leren klokkijken

Ook verkrijgbaar met Beelddenkklok® 20 cm

Schoolpakket beelddenken

Samengesteld voor onderwijsinstellingen, speciaal onderwijs, kindercoaches, remedial teachers en begeleiders. 

 • Beelddenkklok® 35 cm
 • Handleiding In ‘no time’ leren klokkijken
 • Werkboek In ‘no time’ leren klokkijken
 • Set tafelkaarten – tafel van 1 t/m 10
 • Set A4-bladen – tafel van 1 t/m 10
 • Honderdveld pakket 
 • 25 Sets polsbandjes (+ en -)
 • 25 Honderdveld kaarten

Coachpakket beelddenken

Samengesteld voor kindercoaches, remedial teachers en begeleiders. Het Coachpakket is een compleet pakket waarmee je kinderen met een visuele leerstijl (beelddenkers) op een leuke en beeldende manier:

 • Leert klokkijken aan de hand van de Beelddenkklok, handleiding en werkboek In ‘no time’ leren klokkijken
 • Leert rekenen: Optellen en aftrekken tot 10, tot 20 en tot 100 met behulp van het 100-veldpakket
 • De tafel van 1 t/m 10 leert automatiseren met ‘De Tafels aan tafel – A4 bladen’