Achtergrond
Mijn naam is Ina Terra en in 2013 startte ik mijn eigen praktijk voor kindercoaching nadat ik meer dan 10 jaar gewerkt had in GGZ instellingen voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige begeleidde ik kinderen met ADHD, ADD, Autisme, leerproblemen en gedragsproblemen. Jarenlang deed ik onderzoek naar de onderliggende oorzaken van concentratieproblemen, leerproblemen en gedragsproblemen. Nadat ik in 2012 mijn baan opzegde en me ging verdiepen in Beelddenken, hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid, de werking van de hersenen en ons onderwijssysteem kwam ik tot bijzondere ontdekkingen. Deze ontdekkingen werden bevestigd door de samenwerking die tot stand kwam met beelddenkende kinderen in mijn praktijk.
Meer dan 100 kinderen vroeg ik naar interesses, manieren van leren en de moeilijkheden die zij ervoeren in onze 'talige' wereld die nog zo gericht is op het werken, denken en leren vanuit de linker hersenhelft. In ons onderwijssysteem, onze manier van opvoeden en werken hechten we vooral belang aan de linker hersenhelft.
De kinderen en volwassenen die nu 'vastlopen' maken juist steeds meer gebruik van hun rechter hersenhelft. Met andere woorden: er komt een verschuiving van logica, beredeneren, taal, ordenen en gefragmenteerd denken naar creativiteit, emotie, intuïtie, verbeelding en gevoel van eenheid. Het lijkt alsof we allemaal zoekende zijn naar een nieuwe 'balans' waarbij we beide hersenhelften gaan gebruiken. Kinderen die hoofdzakelijk gebruik maken van hun rechter hersenhelft bij het leren, worden Beelddenkers genoemd. Ofwel; visueel-ruimtelijke leerlingen. Zij leren op een andere wijze, maar lopen in de praktijk (nog) tegen moeilijkheden aan. Denk bijvoorbeeld aan concentratieproblemen, motorische problemen en moeite met plannen en organiseren.
In mijn praktijk ben ik samen met kinderen op zoek gegaan naar hun kwaliteiten, manieren om lesstof eigen te maken en grip te krijgen op de (nog) links georiënteerde wereld. Samen met de kinderen in mijn praktijk ontwikkel ik nieuwe leermaterialen en zij geven mij de informatie die ik nodig heb om een brug te kunnen slaan tussen hun wereld en de talige, linksgeoriënteerde wereld waarin we nu leven.